Internationale Dag van Aseksualiteit

De Internationale Dag van Aseksualiteit (IDA) is in 2021 voor het eerst gevierd en vindt jaarlijks plaats op 6 april. De NOA draagt bij aan de internationale organisatie van deze dag. De projecten die we organiseren en waar we aan meedoen zijn te vinden via onze sociale media. Meer informatie is te vinden op deze website .

Ace-verhalenproject

In 2021 zijn we op IDA gestart met ons Ace-verhalenproject, die de rest van het jaar verder gaat. Voor dit project werken we samen met organisaties en activisten van over de hele wereld. Gezamenlijk hebben we verhalen verzameld van aseksuele mensen die niet veilig uit de kast kunnen komen. Deze verhalen worden vertaald door vertegenwoordigers uit elk land dat meedoet, en vervolgens in verschillende talen voorgelezen in video’s die op het officiële YouTube-kanaal van IDA worden geplaatst.

Het doel van dit project is om de mensen binnen de aseksuele gemeenschap die het meest onzichtbaar zijn een stem te geven. Verder laat het project de diversiteit binnen de gemeenschap zien, en de verhalen maken duidelijk dat er wereldwijd verschillende problemen zijn waar aseksuele mensen tegenaan lopen.

De twee verhalen die we voor IDA hebben gepubliceerd zijn hieronder te bekijken:

TW: seksueel geweld, aanrakingen zonder toestemming, afobische taal, conversietherapie.

Gedurende de rest van het jaar worden er meer verhalen (ook in andere talen) in deze playlist geplaatst.

Andere projecten

Naast de video’s voor het Ace-verhalenproject, heeft de NOA voor IDA aan nog twee video’s meegewerkt. Bekijk ze hieronder:

Video met uitleg over de Internationale Dag van Aseksualiteit en over aseksualiteit zelf.