Pride

Onze zichtbaarheidscampagne bij Pride Amsterdam

Tijdens de Pride Walk en Pride Park in Amsterdam op 30 juli 2022 organiseerde de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA) een zichtbaarheidscampagne om meer informatie te verspreiden over aseksualiteit en aromantiek. Met financiële hulp van Pride Amsterdam hebben we o.a. geïnvesteerd in flyers, stickers en buttons die we konden uitdelen. Ook hebben we voor de vrijwilligers t-shirts aangeschaft met het NOA-logo erop om onze organisatie zichtbaarder te maken. Verder hebben we diverse Pride-vlaggen van het aseksuele spectrum en het aromantische spectrum aangeschaft, waaronder twee hele grote aseksuele vlaggen.

De zichtbaarheidscampagne is goed geslaagd. We hadden van tevoren een oproep gedaan op onze social media om anderen in de Nederlandse aseksuele gemeenschap uit te nodigen om met onze groep mee te lopen. Uiteindelijk hebben er 15 mensen met ons meegelopen tijdens de Pride Walk. Daarbij kwamen onze vele vlaggen goed van pas. Vooral de grote aseksuele vlaggen zorgden voor samenhang binnen onze groep, omdat deze door meerdere personen tegelijk gedragen werden. Al voor de Walk en tijdens het lopen werden er veel vragen gesteld over onze verschillende vlaggen, waardoor we veel informatie hebben kunnen geven. Ook hebben we tijdens de demonstratie op de Dam en tijdens de Pride Walk al veel flyers uitgedeeld.

Hoewel er bij onze kraam op de Rainbow Market wat opstartproblemen waren, hebben we uiteindelijk wel op deze markt kunnen staan en op die manier hebben we ook ontzettend veel mensen bereikt. Grappig detail: aan de zijkant van onze kraam hing een poster van een naakte man die eigenlijk bij de kraam naast ons hoorde. Hoewel we er eerst over dachten om er een Pride-vlag overheen te hangen, besloten we dat deze poster een mooie aandachtstrekker was om mensen naar onze kraam te lokken. We kregen er in ieder geval veel opmerkingen over van mensen die langskwamen.

Een groepsfoto waar mensen lachend op staan in een park. Drie mensen houden verticaal een aseksuele vlag omhoog en daarnaast staan nog vier mensen. Voor de vlag hurken vijf mensen en op de grond voor hen ligt nog een grote aseksuele vlag. Een aantal mensen dragen witte shirtjes met het NOA logo of andere kleding in de kleuren van de aseksuele of aromantische vlag. Een aantal mensen heeft een vlag om hun schouder geknoopt.

Op de Rainbow Market hebben we veel mooie gesprekken gehad en veel mensen kunnen informeren over aseksualiteit. Er waren ook een paar mensen die met een grote boog om de kraam heen liepen, lacherig deden of beledigende opmerkingen maakten. Dit soort interacties laten echter zien waarom het belangrijk is om dit soort zichtbaarheidsacties te blijven organiseren. Ook binnen de LHBTQIA+-gemeenschap worden we helaas niet altijd serieus genomen. Dit mocht de pret echter niet drukken. We hebben met de aanwezige NOA-vrijwilligers een ontzettend leuke dag gehad en we hebben vanuit de Nederlandse aseksuele gemeenschap (en daarbuiten) veel complimenten gehad.

Een groep van twaalf mensen staat achter een kraampje en kijkt lachend de camera in. Een aantal mensen hebben hun armen omhoog en houden achter zich een grote aseksuele vlag vast. Een aantal mensen heeft witte shirtjes met het NOA logo aan of andere kleding in de kleuren van de aseksuele of aromantische vlag.

Aan het einde van de dag hadden we nog behoorlijk wat flyers en een aantal stickers en buttons over. Deze zullen we bij toekomstige evenementen en Prides in andere steden gebruiken om ook daar voor zichtbaarheid te zorgen. Ook de t-shirts en vlaggen kunnen we daarvoor goed gebruiken.

Het effect van onze zichtbaarheidsactie bij Pride Amsterdam hebben we al enigszins kunnen merken via onze sociale media. Vooral op Instagram hebben we er een hoop volgers bij gekregen. Ook hebben we via de mail veel extra vragen gehad en zijn we uitgenodigd om naar de Zwolle Pride en Limburg Pride te komen.

Zie hieronder de rest van onze foto’s van de dag:

Een grote groep mensen op de Dam in Amsterdam. Vooraan staan vier mensen met de rug naar de camera. De linker persoon heeft een regenboog vlag als cape over hun rug hangen. De twee personen daarnaast hebben een aseksuele vlag als cape over hun schouders hangen. Rechts staat iemand in een korte roze broek en roze topje met blauwe vleugels om.
Verschillende mensen houden een aseksuele vlag horizontaal vast. Alleen de achterste twee dragers staan op de foto. Links staat iemand in een zwarte tanktop met een Superman logo in regenboog kleuren en een bandana in de kleuren van de aseksuele vlag. Rechts staat iemand met een aseksuele vlag over hun schouders geknoopt en een wit hoedje op. Achter hen wordt nog een grote aseksuele vlag omhoog gehouden en houdt iemand enthousiast een waaier omhoog in de kleuren van de aseksuele vlag.
Twaalf personen staan achter een kraampje waarop de aseksuele vlag ligt. Verder liggen op het kraampje stickers en buttons met de aseksuele vlag en staan er twee fotolijstjes met tekst. Een aantal mensen houdt een grote aseksuele vlag achter zich vast en verschillende mensen hebben een wit shirt aan met het NOA logo erop.
Twaalf mensen staan achter een kraampje met daarop de aseksuele vlag. Verschillende mensen houden achter zich een grote aseksuele vlag vast. Aan aantal mensen heeft een shirt aan met het NOA logo of andere kleding aan in de kleuren van de aseksuele vlag. Op de aseksuele vlag vooraan liggen stickers en flyers.
Een aantal personen staat achter een kraampje waarop een aseksuele en aromantische vlag liggen. Op de vlaggen liggen buttons, stickers en flyers en er staan twee fotolijstjes. Vooraan staan twee mensen naar het kraampje te kijken waarvan er een een progress pride vlag als cape over de schouders heeft hangen.
Een foto van een kraampje, genomen vanaf de zijkant. Aan de andere zijkant hangen een demiseksuele vlag en een grijsseksuele vlag. Op het kraampje ligt een grote aseksuele vlag met daarop flyers en stickers. Achter het kraampje staan twee mensen met een NOA shirt, waarvan een lachend hun hand omhoog houdt met het V-teken.
Een groep mensen houdt de aseksuele vlag horizontaal vast. Vooraan staat iemand met een grijs shirt met daarop een hartje in de kleuren van de aseksuele vlag. Achter de horizontale vlag houden mensen een aseksuele vlag verticaal vlag. Erachter en eromheen lopen nog meer mensen die meelopen met de pride walk.